SketchUp Pro - den letteste måde at designe i 3D?

Hvad er SkecthUp?

SketchUp er for mange brugere synonym med brugervenligt interface og "uteknisk" 3D-CAD-modelleringssoftware, hvor fx antallet af kommandoer og toolbars ikke er fremmedgørende for design- & arbejdsprocessen, men diskret understøtter denne.

 

Hvem bruger SketchUp og hvad bruges SketchUp til?

SketchUp anvendes ofte inden for design, arkitektur, bygningskonstruktion, indretning og i andre former for kreative processer, hvor man tegner linjer og former. Derfor bruges SketchUp i mange forskellige professioner og særligt inden for AEC-segmentet. Det er foretrukkent, fordi det er til at gå til og beskrives som et af de 3d-programmer, hvor du hurtigt kommer i gang med dine modeller. Fordi SketchUp har lagt vægt på en intuitiv brugerflade med mange hjælpende værktøjer, er det blevet mere og mere udbredt og har i dag mere 150.000 abonnenter.

Køb SketchUp

Du kan se alle tilgængelige versioner af SketchUp og købe din 3d-licens og andre 3D-softwarepakker i vores webshop:


Historisk nyt fra SketchUp 2020 + 2021 + 2022

Året 2020 vil nok særligt blive husket for de udfordringer som mange af os havde ved at skulle arbejde koncentreret hjemmefra. Tiden blev hos udviklerne af SketchUp brugt på at håndtere nogle af de opgaver, som de i de senere år gerne havde villet løse, men som af den ene aller anden grund var blevet udskudt. I den sammenhæng skrev de i et nyhedsbrev, at de har lært, hvor vigtigt det indledende planlægningsarbejde egentlig var, når et kompliceret projekt skal på benene. Læs mere her > 

Udviklerne har taget sig god tid til at tænke over, hvordan et projekt tilgås bedst muligt, og hvordan beslutninger bliver håndteret, således at de valg du tager i dag, afspejles videre i forløbet både i morgen og i tiden fremefter. SketchUp er gået efter at udvikle det bedste produkt til et solidt workflow.

SketchUp gør noget ud af at præsentere den uddannede arkitekt og mor til tvillinger Sumele Arufur fra Nigeria, der repræsenterede deres 2021-produkt. Hun er Strategisk Enterprise Marketing Manager og ved en eller to ting om vigtigheden af at starte et kompliceret projekt på et stærkt fundament. Hende kan du læse mere om her. Men det er ikke kun kvinden i startbilledet, som er blevet ændret, og hvis du ikke allerede er stødt på det, så er der nu efter 8 års vækst kommet et sprit nyt logo fra SketchUp.

Der er naturligvis lagt mange tanker i det nye logo, da de gerne ville have et enkelt men samtidig avanceret udtryk, der understøtter og repræsentere deres nye virksomhedsfundament. Lær det nye logo at kende – læs mere her >

Efter en beskrivelse af de mest skelsættende ændringer, dykker SketchUp ned under motorhjelmen, som de selv betegner det, og tager fat i de nye forbedringer, der er kommet i opdateringen SketchUp 2021. 

Ikke overraskende bestræber SketchUp sig på at forblive inspirerende og engagerende over for de mere end 150.000 abonnenter, som dagligt modellere på akserne, ligesom deres målsætning hele tiden har været og stadig er at levere højkvalitets 3D-værkstøjer til en overkommelig pris. De mange brugere skal forsat trives med at udvikle innovative projekter og med SketchUp 2021, kan de nu starte op mere klimavenligt, med bedre metoder til at organisere modeller, og med smarte, konfigurerbare objekter til mere agil modellering.

SketchUp bryster sig af at have bygget funktioner, som i den foregående version styrker grundlaget for selv de mest komplicerede AEC-projekter, og i SketchUp 2021 er der kommet mere til for at understøtte dette, og den første ændring vi præsenteres for er:

PreDesign – en ny opstartsprocedure for SketchUp-projekter

Når professionelle udviklere starter nye byggeprojekter er synergien og sammenhængskraften med de omkringliggende omgivelser ofte et fokusområde. Uanset om der er tale om projekter i byområder eller mere naturlige omgivelser, så er konteksten, hvori byggeriet skal placeres, vigtig.

Til den indledende planlægningsfase har SketchUp nu udviklet PreDesign: et research/søgeværktøj, der kan hjælpe dig til at få form på omgivelserne, før du dykker ned i dit 3D-design. Som Andrew Corney, PE, M.CIBSE, M.ASHRAE, product director hos Trimble siger:

“With PreDesign, we’re providing designers with the insights they need to take a truly holistic approach to creating suitable design strategies and communicating value to their clients.”

PreDesign kan eksempelvis hjælpe dig med vejrdata, visning af vinduesafskygning på facader eller valg af tagbelysning med udgangspunkt i det naturlige lysindfald på lokationen. Elementer som kan hjælpe dig og bygherre til at træffe de bedste beslutninger helt fra start, så du kan udnytte din designtid bedst muligt og undgå at skulle lave om undervejs. Læs mere her >

Forbedret administration af navngivning i SketchUp

En anden længe ventet ændring er, hvordan du nemmere kan styre din navngivning af elementer i din modellering. Det er blevet meget nemmere at navngive i mindre grupper og i mapper, som nemt kan foldes ud eller sammen, alt efter hvad behovet er for overblikket. Desuden er filtrering også en mulighed nu. Sidstnævnte har i særdeleshed været efterspurgt af SketchUp-brugere. Her finder du mere om de nye Tag Folders, og her kan du læse mere om de seneste brugervenlige opdateringer, eksempelvis opdatering i linjeværktøjet.

Og som om ovenstående nye funktioner ikke var nok, så præsenteres vi nu også for… 

Live Components

Der er ingen tvivl om, at en rigtig god 3d-model også er én, der hurtigt og nemt kan ændres og forbedres. I SkechUp 2021 kan du nu arbejde med, hvad de kalder for, parametriske objekter, som netop imødekommer behovet for agile modifikationer. Det er det, som er essensen i Live Components.

Objekter som er konfigurerbare med en indbygget logisk geometri, og som lynhurtigt kommer frem i din model, gør det særdeles nemt for dig at skalerer projekter og generelt arbejde med arkitektonisk konfiguration, æstetik, indretning, rumplanlægning og meget mere. 

Live components finder du i 3D Warehouse, men kan nu også integreres i SketchUp 2021-versionen.

Hvis du vil vide mere om SketchUps nyeste opdateringer, så finder du alt, hvad der er værd at vide lige her og ellers vil vi afslutte her fra Cadesign base med citat fra SketchUps selv - her let oversat til dansk:

Forsæt med arbejde kreativt, med venlighed og opbyg den verden du gerne vil bo i. Vi ser frem til det nye i 2021: Må du modellere informeret, designe skønt og bygge bedre bygninger.

Husk du nemt kan købe SketchUp af Cadesign base via din3dshop.dk eller ved at kontakte os på +45 8730 0000

 

Kom igang med SketchUp

Via link nedenfor kan du lære, hvordan du som begynder selv kommer i gang med SketchUp, ligesom du kan få viden om de værktøjer du kan bruge i programmet.

Hvorfor vælge SketchUp?

Hvis du fortsat har brug for vide, hvorfor du skal vælge SketchUp og hvilke funktioner programmet har, så har vi samlet en række punkter til dig her:

SketchUp er brugbar fra de tidligste stadier af et design og helt til slut af konstruktionen. Til programmering, diagrammering, designudvilking, detaljering og dokumentation. Hvor du har brug for tegninger – har du brug for SketchUp Pro.

 • Bliv god, hurtigt - Hvem har nogensinde ønsket kompleks CAD-software? SketchUp er "alt andet lige" det mest intuitive 3D-tegningsværktøj på markedet.

 • Design mens du tegner i 3D - SketchUp er designet til at opføre sig som en forlængelse af din hånd, så du kan tegne hvad som helst, hvordan du vil.

 • Skab nøjagtige, højt detaljerede modeller - SketchUp er nøjagtigt til en tusindel af en tomme, så du kan designe, specificere og planlægge så meget eller lidt, du ønsker.

 • Producér målsatte, nøjagtige tegninger - SketchUp er ikke kun 3D-modeller. Tegn plantegninger, elevationsplaner, detaljer, titelblokke og meget mere med LayOut. Når din model ændrer sig – så gør dine dokumenter også. Ganske enkelt.  

 • Skab præsentationsdokumenter - Med LayOut er du rustet til sidedesigns, skitser, vektorillustrationer og slide-shows; alt du behøver for at vise og forklare alting.

 • Skab overbevisende walkthroughs - Brug SketchUp Pro til at forvandle dine modeller til animerede walkthroughs og fly-bys, der viser hver en detalje.

 • Enkelt er stærkt - Find en 3D-model af hvad som helst. Hvis du eksempeltvis har brug for en ovn i et køkken, du er ved at designe, en bil i indkørslen eller en hund på terrassen, kan du finde det hele i "3D Warehouse", verdens største modelbibiliotek af gratis 3D-modeller.

 • Skab dokumenter fra dine 3D-modeller - Af og til udvikler nogle 3D-modeller sig og bliver til professionelle 2D tegningssæt. LayOut i SketchUp Pro hjælper dig med at skabe og vise modeller og tegninger, du vil være stolt af.

 • Pimp din SketchUp Pro - SketchUp extensions er add-on værktøjer, der løser specifikke 3D-modellerings udfordringer, hvilket ellers ville have været yderst vanskelige at løse. Og der er hundredevis at udforske.

 • Modeller og Dokumenter - Med LayOut indsætter du SketchUp model-views, hvor du ønsker det i dit dokument. Disse "viewports" er levende aktive billeder af dit projekt. Når din model ændrer sig, så opdateres dine "viewports" derfor også.

 • Skab smukke tegninger - LayOut giver SketchUp's feel" i 2D-tegningerne meget smukt. Linjer, skygger, teksturer, tekst, dimensioner, titel blocks; alt er lige, som du ønsker det.

 • Intuitiv vektortegning - LayOut’s tegneværktøjer er som SketchUp’s; enkle, smarte og sjove. Og alt du tegner, er vektor-smart, så skalering og rotationer kan laves meget nøjagtigt.

 • Dimensionér, detaljér, forklar - Brug dimensioneringsværktøjerne der snapper til kanterne af SketchUp-modeller og etablér hurtigt format, scale og præcision af de viste mål.

SketchUp-licenser

4. november 2020 udgik support af den permanente SketchUp PRO-licens (Classic) og det samme gælder muligheden for netværkslicenser. NB. Trimble supporterer ligeledes kun 3Dwarehouse i version 2021+2022 og via webklienten af SketchUp Go, der kan tilgåes fra desktop eller Mobile: //App.SketchUp.com

Fremover vil det udelukkende være muligt at købe SketchUp Pro som en årlig abonnementslicens. Den giver til gengæld altid adgang til den seneste version af SketchUp. Prisen for en ét årig licens af SketchUp Pro er kr. 2.100,- + moms. SketchUp Studio (der også bl.a. indeholder V-Ray og 3D Scan Essentials) koster tilsvarende kr. 4.750,- + moms for en ét årig licens (priser fra 18. okt. 2022).

SketchUp Pro fås også som undervisningslicenser til skoler, lærere og elever, samt som Non-profit-licens.

Er du interesseret i at høre mere? Så kontakt vores 3D-afdeling direkte på 3d@cadesignbase.dk, og lad os høre om dine behov eller køb licens her >

Vil du vide mere?

Om SketchUp eller andre af vores 3D software-løsninger, så udfyld felterne til højre med din kontaktinformation.

Skriv venligst SketchUp i emnefeltet, så vil en rådgiver kontakte dig så hurtigt som muligt.

Ved at udfylde og sende os dine kontaktoplysninger godkender du samtidig vores datapolitik.

 

 

 

Kunderådgiver

Claus Nielsen

78796692 cln@cadesignbase.dk
Partner, Cand.Merc.

Ove Fris

+45 7879 6695 ovf@cadesignbase.dk

Kontakt os

X

Kontakt os

+45 8730 0000